Værd at vide om solfangere

Hvis du er interesseret i vedvarende energi, miljøvenlig opvarmning eller leder et alternativ til dit slidte olie- eller gasfyr – så burde du kigge nærmere på solvarme og solvarmeanlæg. Et solvarmeanlæg udnytter solens stråler, og omsætter solens varmeenergi til opvarmning af din bolig. Det er driftsikkert, energieffektivt og miljøvenligt. Solen skinner ca. 1800 timer om året i Danmark – og med et solvarmeanlæg kan du udnytte dette. Et solvarmeanlæg er godt for miljøet, men det kan også spare dig for rigtigt mange penge på din varmeregning.

Hvordan virker solvarme?

Et solvarmeanlæg består bl.a. af en solfanger (eller flere), en varmtvandsbeholder og en cirkulationspumpe.

Solfangeren er typisk monteret på husets tag eller i haven, og helst i sydlig retning. Solens stråler rammer solfangeren, og opvarmer en frostsikker væske, der findes indeni solfangeren. Når denne væske er blevet varmet op, får cirkulationspumpen væsken til at rende ind til varmtvandsbeholderen. Her bliver varmen fra den frostsikre væske afgivet, og det varme vand i beholderen kan nu bruges til opvarmning af din bolig.

To typer af solfangere

Som udgangspunkt findes der to typer af solvarmeanlæg – henholdsvis plansolfanger- og rørsolfangeranlæg. Et plansolfangeranlæg er den billigste af de to, og samtidig den mest udbredte. Ydelsen på denne type er omkring 30 % lavere end hos rørsolfangeranlæg.

Et rørsolfangeranlæg er anderledes konstrueret end et plansolfangeranlæg. Ved denne type anlæg er der nemlig en række absorbere, der er placeret indeni nogle lufttomme glasrør. Denne teknologi er mere effektiv, og har en højere ydelse.

Et solvarmeanlæg koster ca. 10-20.000 kroner – så det er ikke end lille investering. Det er til gengæld en investering, der giver afkast mange år frem – og som sparer dig for mange penge årligt. Et solvarmeanlæg har en forventet leve tid på 20-25 år, og kræver ikke megen vedligeholdelse. Hvis du investerer i et korrekt dimensioneret solvarmeanlæg, kan du dække 60-70% af dit behov for opvarmning og varmt brugsvand.

Disclaimer
Author: Kasper Lorenzen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *