Møl og deres larver

Møl og møllarver er ulækre

Møl er små insekter som med sine vinger lige knap formår at flyve rundt omkring og ligne små sommerfugle eller natsværmere. Du kan ofte se at de har ædt af tøj og tekstiler, specielt uld og møbler med betræk af naturlige råvarer. Møl lægger larver som også æder i tekstiler og har man mange er det en betydelig skade de påfører møbler og tøj. Andre møl er også meget interesserede i at æde tørvarer og stivelsesrige madvarer i f.eks køkkenskabet.

Problemer med møl

Derfor har f.eks dyrehandlere og andre detailbutikker mange problemer med møl, og det er gennem disse at møl kommer ud til forbrugeren. Det er også næsten umuligt at få øje før man bemærker dem derhjemme. Også tæppehandlere og andre tekstilbutikker er hotspots for møl og du bør derfor være opmærksom under og efter køb af tæpper og tekstiler fra sådanne forhandlere.

Melmøl og frømøl i madvarer kan dog sagtens forekomme af årsager som ringe hygiejne i køkken eller i skabe hvor der står poser med mel og andre økologiske tørvarer som tiltrækker møl. Sammen med klædemøl udgør disse tre arter af møl de som hyppigst forekommer i danske hjem. Der går ikke længe før et problem med møl spredes og der bør derfor eksekveres øjeblikkeligt når man finder ud af at man har møl, uanset om det er tofarvet frømøl, melmøl eller en tredje art. Udover dette lægger møl også op til 150 æg gennem deres levetid, hvilket gør dem til et yderst hurtigt formerende insekt.

Larver fra møl

Møllarver forpuppes allerede efter 2-3 uger, så der er ingen tid at spilde hvis de opdages. Larverne er typisk cremefarvede og befinder sig i tekstilerne som de æder af. Grunden til at møl og især klædemøl ses meget oftere i dag, er fordi at man ikke længere forbehandler tekstiler og uld som man gjorde før starten af årtusindet. Dette skyldes en krise som sendte priser på uld og og bomuld i vejret. Før årtusindet var møl altså slet ikke lige så hyppige i hjemmet som de er i dag.

Og realiteten er altså at de kan komme med hjem fra varer du køber i næsten alle former for forhandlere af fysiske varer.  Opdager du huller i tøj er det altså ikke nødvendigvis vaskemaskinen du skal ned og klage over. Tjek eventuelt klædeskabet for klædemøl da de gerne opholder sig her, og de kan sagtens være svære at få øje på hvis man blot lige rækker ind efter en trøje eller en frakke.

Disclaimer
Author: oliver

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *